tisdag 6 december 2016

PAF-medel till bistånd?


I min motion nr 4/2016-2017 föreslår jag i egenskap av lagtingsledamot att 700.000 e av de PAF-medel om 23.000.000 som tas in i budgeten skulle reserveras för hjälp till flyktingar i Mellanöstern.
Tidigare var ju den enda ”accepterade” flykting-”hjälpen” att man tog emot flyktingar. Under senare tid har det även blivit mer accepterat att hjälpa i närregionen, där en euro räcker oerhört mycket längre än en euro på Åland.
I den finska budgeten har biståndsmedlen skurits ner radikalt, troligen främst pga Sannfinnländarnas agerande. 
I remissdebatten föreslog ledamot Tony Wikström att Åland kunde höja biståndet lika mycket, som man hade sänkt i Riket. 
En sympatisk tanke, som jag räknade lite på. Det hade krävt att Åland (29.000) skulle ge 2.700.000e i åländskt biståndsmedel. Det känns som en stor summa.
Men vissa kommuner (Mariehamn m.fl) har redan fatta beslut om att ta emot flyktingar. Vårdö har fattat ett beslut om att inte ta emot flyktingar, och flera kommuner väntas följa deras exempel. 
I min lilla enkät på Vårdö visade det sig att 75% av vårdöborna var emot att Vårdö skulle ta emot flyktingar. Man kan säga att de helt enkelt inte tyckte att Vårdö var en lämplig plats för flyktingarna. Det berodde inte på ekonomiska eller ”rasistiska” orsaker. Inte heller en kommunsammanslagning skulle göra att Vårdö kommer närmare ÅHS, eller att språkundervisningen kommer närmare Vårdö. Knappast skulle vintrarna bli varmare och ljusare heller. Och inte skulle Vårdö få fler kafeer eller mer gatubelysning heller.
De kommuner, som kommer att ta emot flyktingar har ca 19.000 innevånare och de som ännu inte fattat beslut har ca 10.000 innevånare. För att ”kompensera” denna andel av det sänkta biståndet, så skulle det krävas ca 900.000e. 
Så min motion om 700.000e ligger alltså ganska nära detta belopp. 
Det är av hävd svårt att få igenom budgetmotioner, men jag hoppas kunna få ett positivt bemötande av denna motion då den behandlas i Lagtinget. Detta skulle ge Åland möjligheten att hjälpa flyktingar på två sätt. Det skulle kunna stärka PAFs varumärke. Och det skulle samtidigt vara en tydlig markering mot sannfinländarnas ogina biståndspolitik.

Stephan Toivonen
Åländsk Demokrati

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar