måndag 11 juli 2016

Inget Maxinge Race

Såg att Maxinge Race skulle ställas in eftersom vägen tydligen inte fick stängas av.
Ibland får man stänga av vägar. Ibland får man inte.
För några år sedan ville man arrangera EM i långtriathlon för första gången på Åland. Konungen av idrott, enligt min mening. Trots att antalet triathleter på Åland är i växande, så skulle det främst ha lockat deltagare från annat håll, sk turister.
Jag deltog själv i öppna EM på Ironman-distansen för många år sedan. Då stängde man av 60 km av huvudvägen runt en liten ort södra Finland. Och så har man gjort en dag i trettio års tid. Tydligen har de inte haft så stora problem. Och det lockar turister från hela Finland.
Hur många gånger har jag inte hört det senaste året hur man från talarstolen i Lagtinget talat sig varm för idrott och sport som en viktig del av turist-Åland? Men sedan när man får en chans att locka hit turister, så stoppas det.
Att stänga av en gata för fotbolls-EM gick tydligen. Hur många turister tror ni det kom av den anledningen? Knappast någon, eftersom ju fotbollen visades på de flesta kafeer och barer i hela Europa ända ner till Portugal.
Beach-volley får också stänga av gator. Känns inte riktigt som en åländsk sport. Hur många aktiva utövare finns det på Åland?
Men Maxinge Race, som både representerar sporter, som har många entusiaster på Åland, och som kunde ha lockat turister fick tydligen inte stänga av vägen. Finns det verkligen inte andra vägar att ta sig fram längs? Eller någon alternativ plats att hålla Maxinge Race på?
Dock kan jag se ett problem i problemet. Frågan kommer ju varken på ”Idrottsminister” Tony Asumaas eller ”Turistminister” Camilla Gunells bord utan hamnar tydligen i diket hos ”Vägminister” Mika Nordberg.
Kanske LR borde ta fram en bred turiststrategi för framtiden, så att inte besluten går stick i stäv med era egna positiva politiska visionerna, som framförs i Lagtinget?

Stephan Toivonen

Ironman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar