lördag 1 oktober 2016

Frågor till Ålandstidningen

Under rubriken ”Det är dags för storstädning inom Sannfinländarna” analyserar Kerstin Österman den knepiga situationen i ett av Finlands regeringspartier.
Avslutningsvis skriver hon: ”Det är med detta Sannfinländska parti, som Åländsk Demokrati nu funderar på att knyta kontakter.”
Detta är helt riktigt. Vi har nämnt alternativet i några sammanhang och själv funderar jag på om detta kunde vara ett altrenativ. Vi har också en intern diskussion om detta, och kan väl lugnt konstatera att åsikterna är mycket varierande. Men i nuläget är det enbart funderingar.
Men eftersom Ålandstidningen även kommenterat dessa diskussioner i en ledare, så vill jag ställa några frågor till ÅT.
Vi har, som bekant, en situation sedan drygt ett år att Sannfinländarna, som ett av de största partierna i riksdagen, är ett av de tre partierna i Finlands regering. Sfp är numera i opposition.
Besluten i Finlands regering påverkar Åland hela tiden. Ibland negativt. Ofta skyller de lokala politikerna just på Sannfinländarna. Det har hänt att ledande politiker kallat deras politik för ”svinaktig” och ”rappakalja”.
När det talas om de andra partierna, så framhåller de åländska partierna gärna hur goda kontakter de har, men inget parti har nämnt att de har kontakter till SF.
Tycker ÅT att detta är en bra situation? Tycker ÅT att någon borde ha kontakter? Vem i så fall?
Personligen ser jag det som ett alternativ att Åländsk Demokrati kunde ha dessa kontakter. Inte för att vi skulle ha identisk politik. Inte för att vi skulle låta oss påverkas av deras åsikter. Inte för att vi skulle acceptera deras inrikespolitik, utan för att vi på ett ideologiskt plan (ex Wikipedia) nämns som samma typ av parti.
Personligen tror jag att vi kunde ha lättare att ifrågasätta ex deras ålandspolitik än andra partier, som exempelvis står längre från SFs flyktingpolitik.
Personligen tror jag att vi nog skulle våga ställa svåra frågor angående deras ålandspolitik för att reda ut hur den egentligen ser ut. Vad är skrönor och populistiska blogginlägg utan förankring inom partiet? Hur ser ålandspolitiken egentligen ut?
Så frågan till ÅT blir: Hur tycker ni att relationen mellan Åland och SF, som regeringsparti, bör skötas i framtiden? Ska vi fortsätta dagens ”dialog” med invektiv, eller bör vi försöka hitta andra alternativ?

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar