lördag 14 maj 2016

Tystnad och frånvaro

Sundbergs kåseri:

http://www.nyan.ax/nyheter/partierna-som-bildartystnadens-allians/


OBS: Varning för åsnebryggor ;)


Läste roat i Sundbergs kåseri att Åländsk Demokrati hamnat i ”Tystnadens Allians” med Liberaler och Socialdemokrater.
Vi tiger om svåra frågor. En ny konstellation inom åländsk politik.
Orsaken till att ÅD är med är att jag trots Sundbergs upprepade kommentarer om ÅD:s förhållande till brott och brottslingar är ”knäpptyst”.  Och så påminner Sundberg än en gång om att hälften av Åländsk Demokratis lagtingskandidater som har dömts för brott – grovt rattfylleri och misshandel.
Normalt besvarar jag ledare, insändare och kan kommentera nyheter; men sällan spalter och kåserier. Det är ändå många läsare, som anser att jag är för ofta i spalterna.
En annan orsak till ”tystnaden” är att dessa mycket svåra frågor inte har varit aktuella frågor under vår korta tid i politiken. Vi kommenterar de dagsaktuella frågorna. Det är ju så att regeringen kommer med förslag och oppositionen granskar och nagelfar.
Jag vill ändå försöka se något positivt i saken och det är att vi då även har egen personlig erfarenhet av dessa svåra frågor. Det kanske kan hjälpa oss att se nya lösningar?
Vi vill självklart både beivra och förebygga dessa tyvärr vanliga brott. Jag lade därför in en motion om att stryka den planerade minskningen av polisens budgetmedel. Jag anar mig till vart motionen hamnar.
Regeringen har nu en "Politisk referensgrupp för Ålands handlingsprogram mot risk- och missbruk" där Ulf Damsten (ÅD) är medlem. Så småningom får vi se om referensgruppens och våra åsikter stämmer överens, eller om vi har avvikande åsikter. Skulle tro att vi är rätt överens, men att vi förhoppningsvis även kan bidra med några ideer.
I ett närliggande område dvs tobakspolitiken kom LR nyligen med ett förslag till ny tobakslag. Samtliga ÅDs kandidater i lagtingsvalet var rökfria. Men det har Sundberg kanske missat?
Vi framförde i alla fall omedelbart vår ståndpunkt att tillåta de elektroniska cigaretterna med tobakssmak eftersom vi ser dem som en väg ut från tobaksrökningen. Men vi ville förbjuda de sk karamellsmakerna, som kan vara vägen in i tobaksrökningen.
Utskottsbetänkandet, som skall debatteras i nästa plenum är, efter smärre justeringar i socialutskottet, nu helt i linje med ÅDs förslag.
Orsaken till att de andra partierna hamnade i Tystnadens Allians var att det är tyst om hur de ska förhålla sig till att ta in stulna pengar i landskapskassan via spelbolaget PAF, bortsett från dåvarande lantrådet Camilla Gunells ”landskapet tar inte in skuldpengar i verksamheten”.
I vårt partiprogram skriver vi: ”Vi vill att Åland har en verklig ekonomi i balans, inte med hjälp av extra uttag från pensionsfonden eller överstora uttag från PAF. PAF:s spelaransvar måste utökas.”
Jag skrev även en motion om att uttaget från PAF borde minska. Motionen föll inte i god jord, men jag kunde nyligen läsa i tidningen att man nu för förhandlingar om att minska uttaget.
Så där bryter vi i alla fall tystnaden.
Och i motsats till vicelantrådet Gunell, så är ÅD närvarande i plenum när lagförslagen presenteras och debatteras.
När Lagen om stöd för vindkraftverk skulle presenteras under den första debattdagen så var Vicelantrådet Gunell frånvarande. Lagen ska ge ett stöd om 2.700.000 euro till vindkraftsföretagen, och ansvarig minister Gunell låter en kollega göra presentationen med två minuters varsel.
Jag skrev för en vecka sedan att ryktet i lagtingskorridorerna gjorde gällande att Vicelantrådet Gunell satt hos frissan. Eftersom ingen dementi har kommit, så var det tydligen så illa. Så gör man då man prioriterar förnyelsebar el.
Den andra debattdagen, var VL Gunell i Borgå och kunde inte svara på en enda fråga om stöd till vindkraftverk eller annan näringspolitik.
Jag hade förberett mig med tre rejäla anföranden både när det gällde vindkraften och tilläggsbudgeten. Svårt att få svar, då de flesta ministerstolarna stod tomma.
Även om finansminister Perämaa var närvarande ganska stor del av dagen så lyste den högsta ansvariga, Lantrådet mest med sin frånvaro.
Så jag och många andra hamnade att ”debattera” näringspolitik och budgetpolitik i frånvaro av ministerna Gunell, Perämaa och lantrådet Sjögren.
Som att tala för väggarna.
Självklart kolliderade budgetdebatten med annat, men efter att LR i fem månader hade byggt upp förväntningarna inför ”tilläggsbudgeten” så borde väl LR ha visat mer respekt för det folkvalda parlamentet genom sin närvaro och replikera det som sades i talarstolen.
Media har inte uppmärksammat detta trots att de ju har de tomma stolarna framför sina bås hela dagen. Istället tycks det viktigare att nagelfara en ensam oppositionspolitiker om åsikter i frågor, som inte är dagsaktuella.
Kanske Sundberg skulle fundera inte bara över tystnaden hos oppositionen utan ännu mer över frånvaron hos de ansvariga politikerna?
Avslutningsvis travesterar jag lite på Mark Twain utgående från ett citat av Sundbergs kollega.

Ryktet om att musten gått ur Åländsk Demokrati i den parlamentariska debatten är betydligt överdriven.

Stephan Toivonen  Åländsk Demokrati


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar